Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Nagy Utazás - Párizs 4. (Montparnasse, Eiffel)

2012.07.27
Ismerősként indultunk a Place de la Nation-ra, fel (vagy le?) a 12-es Metróra kiszállás a Montparnasse-nál.
Nem túl hosszú sor állt a pénztárnál gyorsan haladt, és kedvezményt kaptunk a Visite kártyánkra.
A 210 méter magas felhőkarcoló egyik nevezetessége, hogy a Virtual Tourist szavazásán a világ második legrondább épületének választották. (Bizonyára nem jártak még Magyarországon, hogy megcsodálhatták volna a szocreál tömböket.)
A másik érdekessége, hogy az 56. emelet fedett kilátójára nem egész 39 másodperc alatt értünk fel a gyorslifttel, tehát testvérek között is kevesebb, mint egy másodperc/emelet.
 

imgp3701.jpg                      imgp3696.jpg

Innen bámulhattuk a szó szerint lábunk alatt heverő Párizst, s itt ért minket az első meglepő felfedezés: A fény városa nappal színtelen. Ám ha rásüt a Nap, akkor ragyog. Olyan, mintha valami óriási mészkő fennsíkból vájták volna ki épületeit pontosan és megtervezve az egészet. A házak világos mészkőszíneiben árnyalatnyi csupán a különbség: szürke, piszkosfehér, törtfehér, krémszín, világos okker, s csak elvétve akad élénkebb szín. A tetők sem színesek igazán, csak néhol piros a cserép, általában az is szürke pala vagy bádog.

 

imgp3704.jpg                   imgp3713.jpg

Miután kibámészkodtuk magunkat sétáltunk egy kicsit a közeli kirakodóvásár sátrai között, majd az egyes Metróval a Montparnasse-ról már szemügyre vett Eiffel-torony felé vettük utunkat.
Sajnos nem jutottunk fel a toronyba. Mivel az első emelet felújítási munkái miatt augusztus 5-ig nem lehet elővételben jegyet rendelni, csak az igazi kitartók juthattak el a jegypénztárig csekély három órás várakozással. És akkor a második emeleti toronyliftről szó sincs, az újabb sorbaállás. Hát mi nem tartoztunk a bevállalósok közé, s mivel már megszemléltük madártávlatból a várost, megelégedtünk a lenti nézelődéssel. Ez is óriási élmény volt. A torony mögötti zöldföldön hemzsegtek a turisták, mi is pihentünk egyet. Szemléltük a bóvli mini Eiffeleket árusító négereket, Enteknek öltözött gólyalábas mutatványosokat és visszafele az úton hallgattuk – láss csodát – a mögöttünk haladó magyarok társalgását.
 

imgp3731.jpg                  imgp3733.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.